קערת הדייסה ששינתה את מסלול האנושות

דייסה

הכל (כמעט) אודות שיבולת שועל

בספרו מסעם הגנטי של הבריטים כותב חוקר ה-DNA הידוע, הדר’ Alistair Moffat, שהמעבר מחברת ציידים לחברת חקלאים וגידול שיבולת השועל היו המהפכה הגדולה ביותר בהיסטוריה האנושית שהביאה להתפתחות האומות השונות!

לפני כן, מסביר Moffat, נאלצו נשים להניק את ילדיהם עד גיל 5 בקירוב, וההנקה שימשה כאמצעי מניעה. אלא שפיתוח דייסת שיבולת השועל המזינה איפשרה לנשים להפסיק להניק מוקדם יותר וכך להיכנס להריון לעיתים תכופות יותר, מה שיצר צפיפות אוכלוסיה ביחס למשאבי השטח, וחייב נדידה לאזורים חדשים.

המהפך: ממזון בעלי חיים למזון בריאות

במילון סקוטי משנת 1755 הגדירו את שיבולת השועל כ- ‘דגן, אשר באנגליה ניתן בעיקר לסוסים ובסקוטלנד לאנשים’, בליווי הסבר ש- ‘זו הסיבה שבגללה יש באנגליה סוסים טובים ובסקוטלנד אנשים טובים’…

הסלידה האנגלית העתיקה מדייסת שיבולת השועל, המכונה porridge, קיבלה ביטוי נוסף בכך שהמילה הפכה לביטוי סלנג שמשמעותו: ישיבה בבית הסוהר.

אלא שבשנה שעברה פרסם העיתון האנגלי Independent כתבה המבשרת על מהפך. העיתון מצטט דו”ח שנכתב ע”י חברת המחקר הבינלאומית Mintel, שקובע שבין השנים 2008 ל-2013 המכירות בשוק האנגלי כמעט הוכפלו, עד לרמה שבה כמחצית מן הציבור אוכלים דייסת שיבולת שועל ורבע מהם עושים זאת על בסיס יום יומי!

גם בארה”ב המכירות נוסקות למרומים וחודש ינואר בפרט הוכרז לא מכבר כחודש שיבולת השועל הלאומי, כי בחודש זה, בעיצומו של החורף, אוכלים האמריקאים יותר שיבולת שועל מבכל חודש אחר…

למה שיבולת שועל?

בזכות הבריאות, בזכות הטעם, בזכות המגוון, ובזכות הדיאטה! האתר המופלא the world’s healthiest foods נדרש ל… 21 עמודים כדי לסכם את יתרונותיה הבריאותיים המופלגים…

אנחנו סיכמנו עבורכם 10 נקודות עיקריות:

1. שיבולת השועל נמנית על קבוצת הדגנים המלאים.

2. שיבולת השועל היא מקור טוב מאוד של סיבים תזונתיים, ובעיקר אלו שנקראים Beta Glucans, שמסייעים להורדת הכולסטרול ולאיזון רמות הסוכר בדם.

3. שיבולת השועל עשירה בנוגדי חימצון, ובמיוחד קבוצה מיוחדת שנקראת Avenanthramides, שטובים מאוד לבריאות הלב.

4. שיבולת השועל עשירה בויטמינים ומינרלים חיוניים, שבראשם מנגן, זרחן, סלניום, מגנזיום, ויטמין B1, אבץ, ברזל ועוד.

5. שיבולת השועל היא מקור טוב של חלבון: בעיקר מסוג Avenalin, המהווה כ- 80% מכלל החלבונים שבה. חלבון זה נפוץ בקבוצת הקטניות, אך בקבוצת הדגנים נמצא רק בשיבולת שועל.

6. לשיבולת השועל הרכב תזונתי מאוזן של פחמימות, חלבונים, שומנים וסיבים תזונתיים.

7. לשיבולת השועל אינדקס גליקמי נמוך והיא טובה במיוחד לחולי סוכרת מסוג 2.

8. לשיבולת השועל מדד שובע גבוה והיא מסייעת לדיאטה ולמלחמה בעודף המשקל.

9. שיבולת השועל אינה מכילה גלוטן, ויחד עם זאת חולי צליאק לא יכולים לאכול אותה ללא אישור שהיא נטולת גלוטן, כיוון שמגודלת בסמוך לחיטה ונארזת במפעלים שיש בהם חיטה ולכן ‘מתלכלכת’ מגלוטן.

10. שיבולת השועל היא מוצר ורסטילי שניתן לאכול בדרכים רבות ובשילובים אינסופיים.

כמה שיבולת שועל מומלץ לאכול ביום?

רשות בטיחות המזון האירופאית ומינהל המזון והתרופות האמריקאי ממליצים על אכילת שיבולת שועל בכמות שתספק לפחות 3 גרם של סיבים מסוג Beta Glucans, על מנת להפחית את הכולסטרול. כיוון ששיבולת השועל מכילה בין 10 ל-11 גרם סיבים ל-100 גרם, ורק כשליש מכמות הסיבים הם מסוג Beta Glucans, יש לצרוך בין 80 ל-100 גרם שיבולת שועל ביום.

איך מעשירים את התפריט בשיבולת שועל?

מכון הלב הבריטי פרסם טיפים שיעזרו לצרכנים לאכול שיבולת שועל בכמויות גדולות, גם אם המקור של חלק ממנה, הוא, רחמנא ליצלן, בעוגות ומאפים מתוקים:

♦ התחילו את היום עם קערת דייסת שיבולת שועל.

♦ הוסיפו כף פתיתי שיבולת שועל למרק אותו אתם אוכלים.

♦ איכלו גרנולה.

♦ הוסיפו כף שיבולת שועל למילקשייק הפירות שאתם מכינים (טוחנים את שיבולת השועל עם הפירות).

♦ הוסיפו מעט שיבולת שועל, או החליפו חלק מן הקמח, בכל מאפה שאתם מכינים, מלחמניות ועד עוגיות ובראוניז.

♦ הוסיפו שיבולת שועל אפילו לקציצות בשר שאתם מכינים.

♦ הכינו ריבועי בננה ושיבולת שועל לפי המתכון הבא: ערבבו 220 גרם שיבולת שועל עם בננה גדולה, 80 גרם מרגרינה על בסיס שמן זית מומסת עם 80 גרם סוכר חום ושתי כפות דבש. שמנו תבנית מרובעת נמוכה, הדקו לתוכה את התערובת ואפו במשך 20 דקות בחום של 180 מעלות.

נ.ב. אם תחתכו את המאפה, ל-20 ריבועים שווים, תקבלו אותו במנות של 100 קלוריות!

בתיאבון ולבריאות!

שתף את הפוסט