לרזות ללא מאמץ לפי בריאן ונסינק

לרזות בלי מאמץ בריאן ונסינק

‘לרזות ללא מאמץ’ זה אפשרי?

לא בכל יום מתפרסם ספר דיאטה שזוכה ל-‘חותמת כשרות’ של משרדי הבריאות והחינוך: את הנספח לספר שתורגם לעברית כתבה הדוקטור סיגל אילת, בשיתוף פעולה עם עירית ליבנה, המפקחת על תחום הבריאות במשרד החינוך, והדוקטור רונית אנדוולט, אשר מנהלת את המחלקה לתזונה במשרד הבריאות…

מחבר הספר הוא הפרופסור בריאן ונסינק מאוניברסיטת קורנל בארה”ב, אשר במשך למעלה משני עשורים, עורך ומנהל מחקרים בתחום הפסיכולוגיה של האכילה. כל המחקרים שלו מובילים לאותה מסקנה:

הדיאטה הטובה ביותר היא זו שאינך יודע שאתה עושה! (המשפט לקוח מכריכת הספר).

או במילים אחרות: ניתן לרזות בלי מאמץ באמצעות עיצוב מחדש של סביבתנו הקרובה!

מעצבים מחדש את סביבת האכילה

לפי המחקרים של הפרופסור ונסינק, אין טעם להילחם בטבע האנושי ולנסות להשתנות, אלא להכיר בכך שכח הרצון שלנו מוגבל ולייצר סביבה תומכת עם הרבה פחות ‘מלכודות דבש’, שתסייע לשלוט בכמויות ולאכול בריא יותר.

הספר ממליץ על עיצוב מחדש של ביתנו, המסעדות בהן אנו אוכלים, הסופרמרקט בו אנו קונים, סביבת האכילה במקום העבודה שלנו ובבית הספר, וקורא לצרכנים לדחוף ולהוביל את השינוי: לערוך שינויים בביתם, להתנהל קצת אחרת מחוץ לביתם, ולבקש מן המסעדות, הסופרמרקטים, מקום העבודה ובתי הספר שלהם לשנות את התצוגה על פי ההמלצות של הספר כדי לייצר סביבה תומכת בהרזיה. המחבר אפילו מצרף מכתבים לדוגמא, לצורך העתקה, כדי שלצרכנים יהיה קל יותר להירתם למשימה.

ובעוד הגישה הזו, עלולה להיתפס כנאיבית, וחלק מן ההמלצות, כמו זו שקוראת לצרכנים להפוך את המטבח למקום שהרבה פחות נעים לשהות בו, עלולות לעורר אנטגוניזם, יש לא מעט טיפים בספר שעשויים לסייע לכם, שרבים מהם ממש קלים לביצוע.

טיפים נבחרים של בריאן ונסינק

בחרנו עבורכם מספר טיפים ותובנות, שחלקם בגדר אנקדוטות משעשעות ששווה לנסות:

אמצו גישה מתונה: אם תבחרו מספר קטן של שינויים מתוך אלו המוצעים בספר, תגדילו את הסיכוי שלכם להצליח ואם תבחרו מספר גדול של שינויים, תגדילו את הסיכוי שלכם להיכשל. אי אפשר לשנות מקצה לקצה בבת אחת!

בנפתולי הסופרמרקט: לעיסת מסטיק, במיוחד בטעם מנטה, בזמן קניות תגרום לכם לרכוש מזון בריא יותר, כי המסטיק יוצר “קצר” בשריר החשק שלנו: הוא מקשה עלינו לדמיין את טעם החטיפים הלא בריאים שמקיפים אותנו ומייצר תחושת שובע. בנוסף, התחילו את הקניות באיזור הפירות והירקות והמשיכו לאזורים אחרים של מוצרים בריאים. השאירו את הלא בריאים לסוף כשאתם כבר חסרי סבלנות…

בנבכי המסעדות: מחקר ראשוני של תיאורי מנות במסעדות הביא את בריאן ונסינק לזהות ‘מילים שמאותתות על כמות מוגברת של קלוריות’. כך, למשל, אם בשמה של המנה מופיעה המילה חמאה, קרוב לוודאי שזה יוסיף לה כ-100 קלוריות בממוצע בהשוואה למנה מקבילה. בנוסף, יש במסעדות ‘אזורים משמינים’ ו’אזורים מרזים’, כלומר אזורים שמיקום השולחן בהם בגלל תאורה, נוף ועוד יעודד אתכם לאכול יותר או פחות. אז מהן המילים שצריך להיזהר מהן? ואיפה כדאי לכם לשבת? כל הפרטים בספר…

בבית: פירות זה הנשנוש היחיד שבריאן ונסינק ממליץ לכם להניח על השיש ולא במקום סמוי מן העין ואפילו בדרך למטבח כדי שכשתגיעו למטבח תהיו פחות רעבים. ברוח זו, פירות חתוכים, כדאי לשים במקרר בגובה העיניים בכיסוי ניילון נצמד, בניגוד למאכלים משמינים שמומלץ לכסות באריזה אטומה. בנוסף, דאגו שפינת הבישול תהיה נוחה.

על צלחות ועיקרון חצי הצלחת: בחרו בצלחות קטנות יותר וקיבעו לעצמכם כלל פשוט שהפירות והירקות צריכים למלא חצי מהצלחת, בכל תוספת שלא תיקחו…

על חטיפים ושוקולד: בעבור רובנו שוקולד הוא החטיף הכי מפתה ועדיף שהוא לא יהיה בסביבה, אבל אם חטיפי השוקולד יהיו על שולחן העבודה בקערה שקופה נאכל 9 בממוצע ואם הם יהיו במגירה רק שלושה… העדיפו חטיפים בריאים כמו אגוזים ופירות יבשים.

על אריזות 100 קלוריות:

לאורך כל הספר, בריאן ונסינק מרעיף על הרעיון הרבה מאוד שבחים גם מבחינה שיווקית, גם מבחינה תזונתית, וגם כמוסר השכל לתופעות שונות בתחום הפסיכולוגיה ההתנהגותית:

מבחינה שיווקית, אריזות ה-100 קלוריות איפשרו ליצרנים למכור פחות ולהרוויח יותר.

מבחינה תזונתית, אריזות ה-100 קלוריות סייעו ל-70% מן הצרכנים לאכול פחות.

כמוסר השכל, אריזות ה-100 קלוריות, המחישו את חשיבות היצירה של ‘פסק זמן’ פסיכולוגי למחשבה באמצעות יצירת ‘הפרדות’ שונות: בחטיפים ‘ההפרדה’ היא האריזה האישית שמייצרת מחשבה: האם אני באמת רוצה לפתוח עוד אריזה? בקפיטריה בבית הספר, ‘ההפרדה’ היא תור נוסף: האם אני באמת רוצה להמתין בתור נוסף כדי לשתות שוקו? או שעדיף לשחק עם החברים… במקום העבודה, ‘ההפרדה’ היא ריחוק מזנונים והרחקת מכונות השתיה הקלה: האם אני באמת רוצה לעבור ממזנון למזנון או לצעוד עוד כברת דרך למכונת המשקאות הקרובה?

300 עמודים של טיפים: איך מתמודדים?

בוחרים 2-3-4 ומתחילים! אנחנו גמענו את הספר ביום אחד…

ועל איזה 2-3-4 שינויים אנחנו במועדון ממליצים?

♥ איכלו דייסת שיבולת שועל ב… 100 קלוריות: תתקשו למצוא מוצרים שהם גם בריאים, גם מאוזנים בהרכב אבות המזון וגם משביעים כמו שיבולת שועל. זה ייתן לכם boost לדיאטה.

♥ החליפו את המתוקים הלא בריאים במתוקים בריאים יותר ב… 100 קלוריות, כמו חטיפי שומשום או מיקסים של פירות יבשים ופיצוחים.

♥ קחו לעבודה חטיפים שהם גם משביעים ב… 100 קלוריות, כמו פירות טריים או קרקרים מקמח מלא.

את כל המוצרים שהזכרנו תוכלו למצוא ב’קיט ההיכרות של המועדון, כמו גם בקיטים נוספים ובאריזות נפרדות תחת ‘כל המוצרים’.

בהצלחה!!!

 

שתף את הפוסט